Четвер, 28.03.2024, 18:59:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Календар новин
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
Всього відповідей: 39
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Вересень » 4 » Через кордон на Волинь з економічною місією
Через кордон на Волинь з економічною місією
09:57:31

Днями на Волині відбулася третя виїзна економічна місія, організована польсько-української Господарчої Палати. Перші дві відбулися в Житомирі та Рівному. Тепер представники польського бізнесу завітали до Луцька з метою активізації співробітництва в рамках транскордонного об’єднання "Єврорегіон Буг".

Криза може…допомогти. Польський бізнес на Волині, безперечно, вже успішно працює. Проте чимало ділових людей закордону ще не мають повного уявлення про структуру та можливості волинських підприємств. Для цього й приїхали до Луцька. Хоча зараз економічна ситуація в Україні не найкраща. Усюди відчутна криза, девальвується гривня, згортаються виробництва, скорочується кількість працівників, зростає безробіття та незадоволення населення. Навіть говорять про те, що незабаром країна може оголосити дефолт. Проте польські колеги налаштовані оптимістично.

"Ми хочемо співпрацювати з вашими бізнесменами,-каже, усміхаючись, Ян Маньковскі, керівник польсько-української Господарчої Палати.—Не думаю, що Україну може чекати банкрутство. Детально проаналізувавши ситуацію в Україні, порозмовлявши з людьми, ми зробили висновок, що незабаром все більше й більше бізнесменів захочуть мати спільні справи з українцями, адже у вас такий великий ресурсний, науковий та людський потенціал, що гріх цим спільно, з користю для обох країн, не скористатися".

На думку пана Маньковського, вже через кілька місяців, а найбільша ймовірність, що з наступного року, після виборів Президента, економіка України почне відроджуватися. Зрештою, навіть ця криза піде на користь багатьом бізнесменам, які вже зараз успішно акумулюють свої сили, ресурси, модифікують технології, використовують альтернативні джерела енергії на виробництві і т ін. Також, як би це не було прикро, зникають у нелегкі часи й ті підприємства, продукція яких не витримує конкуренції. Такі закони ринку.

Полякивважають, щодлятого, абивийтизкризовогостановища, дляукраїнськоїекономікипотрібенчастазнання. "Чималоукраїнськихколегкажуть, щодлярезультативноїпраціїмбракуєкапіталу,-мовитьгенеральнийдиректорпольсько-українськоїГосподарськоїПалатиВацлавПавляк,- але, вважаю, щоціннішимизагрошієзнаннятехнологічнихновинок, європейськогозаконодавства, економічнихвимогЄСітін. Лише тоді, коли ви буде володіти цими знаннями, будете ефективно господарювати та вміло вкладати і витрачати капітал. А ми готові поділитися із вами цими знаннями, бо для поляків—українці одні з найважливіших економічних партнерів".

З Польщею в співпраці нині сучасний бізнес із Волині. Засідання польсько-української Господарської Палати та зустрічі із місцевими бізнесменами Волині розпочалося в приміщенні Волинської обласної держадміністрації, куди з’їхалися поважні гості. "Наша область співпрацює із 83 країнами світу,-каже заступник голови волинської ОДА Василь Байцим,-проте найбільша частка бізнесу, торгівлі та прибутків припадають на Білорусь і Польщу. На сьогодні область є інвестиційно привабливим краєм. Тут є корисні копалини, родючі ґрунти, ліси, багато озер. Отож ви правильно зробили, що завітали до нас. А обласна рада й адміністрація сприятимуть вам у всьому. Наразі вже існує спрощена дозвільна система.

І хоча кожен район та область Волині мають польських партнерів, підписані угоди, які діють у різних галузях господарства, увесь потенціал ще не використано. Тому треба більше нових угод, більше співпраці, аби Польща відкривала волинянам дорогу до Європи".

За словами Надзвичайного і Повноваженого Посла України в республіці Польща Олександра Моцика, сьогодні відносини між двома країнами складаються якнайкраще за всю історію незалежності нашої держави. За 2009 рік польські інвестиції в українську економіку збільшилися на 150 мільйонів доларів. І це в час кризи! Пан Посол запевнив, що буде відслідковувати ситуацію у спільному бізнесі та всіляко сприяти розвитку економічних відносин між країнами.

Пан Вацлав Павляк відзначив, що зараз, у Євросоюзі видаються кошти для програм Східного партнерства, куди входить і Україні. Ініціаторами цієї програми були Швеція і Польща. На розвиток партнерства виділено 600 мільйонів євро. За ці гроші проводяться навчання для польських бізнесменів, які хочуть працювати в Україні. Зараз, за статистичними даними, у вас успішно працюють 1250 польських підприємців, даючи прибуток Україні та Польщі. Наразі ми хочемо взяти якнайбільше коштів з ЄС на розвиток бізнесу в Україні.

Польський досвід для волинських сільгоспвиробників. Представники польсько-української Господарчої Палати приїхали на Волинь для розширення співпраці між бізнесменами обох країн. Основний акцент при поїздці було зроблено на керівників сільськогосподарських підприємств. Тому в делегації було чимало людей, які входять до спілки агенції сільськогосподарської нерухомості (Agencji Nieruchomości Rolnej). Прибув і сам керівник агенції, професор Томаш Навроцькі.

"Якщо ми хочемо досягнути успіху в Україні, то мусимо представити цвіт польського бізнесу та найкращі продуктиякі витримують конкуренцію зі своїми аналогами з інших країн, - продовжує керівник польсько-української Господарчої Палати. – донашої палати входять 200 польських фірм та 50 українських. Отож є що показати і поділитися досвідом".  У звязку з цим на Волинь приїхали керівники та менеджери сільськогосподарських підприємств приватної та державної форми власності, які у своїй роботі застосовують найсучасніші наукові технічні та біологічні здобутки".

Проте сусіди незабули й про інші галузі, тому серед польських гостей були представники фірм, які займаються дистрибуцією високоякісної косметики провідних світових фірм, виготовляють вироби харчової промисловості, переробкою сільськогосподарської продукції, займаються налагодженням альтернативних джерел енергії, когенерацією, будівництвом біогазовень. В Україні поляків цікавлять напрацювання у сферах машинобудування, текстильної, харчової і переробної промисловості, міжнародних перевезень та туризму.

Із коровами, полуницями, та відкритими дверима для інвестицій.

Після офіційної частини відбулися зустрічі волинських бізнесменів із польськими колегами. Гості із сусідньої країни презентували свої фірми та здобутки. Чимало ділових волинян зацікавилося польськими товарами та технологіями. Але й волиняни мали чим похвалитися. Зокрема під час візиту до Ковельського району, який знаходиться за 60 кілометрів від польського міста Хелм, сусіди-бізнесмени відвідали ряд потужних господарств.

"Наші землі придатні для розвитку тваринництва,-розповідає голова місцевої райдержадміністрації Валентин Скуба.—Маємо 95 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення. З них 55 тисяч—під посіви, а решту на луки і пасовища для худоби".

У племінному господарстві "Зоря" полякам показали волинську м’ясну породу великої рогатої худоби. Сьогодні тут знаходиться 2800 голів худоби. "Виведення породи розпочалося ще у 1974 році, а затвердили тільки у 1994-ому,-розповідає Павло Музичук, начальник відділу тваринництва ковельського районного управління агропромислового розвитку.—Схрещували чотири лінії породи і отримали пристосованих до умов Полісся корів. І цього року святкуємо 15-річчя з часу існування волинської м’ясної".

Інвестиційної пропозицією від господарства стало продаж молодняка та нарощування на волинських землях поголів’я. справа ця вигідна, адже корова дає до 60 відсотків м’яса. Працівники господарства не без гордості розповідають, що корови невибагливі і пристосовані навіть бути на відкритому повітрі навіть взимку. Під час холодної погоди вони отелюються, а навесні телята вже йдуть з мамами на пасовище. Пізньої осе6ні та взимку їх годують сіном, силосом, кукурудзою та концентрованими кормами.

Не пасе задніх й ковельське овочівництво. Показовим та прибутковим є господарство "Симфонія", де вирощують полуницю та малину. 2Ринок ягід в Україні наразі ще не розвинений,-каже Микола Вакалюк, головний агроном підприємства. –Ковельські полуничні поля можуть три роки підряд "відпрацьовувати". Згодом їх треба переорювати. Цьогоріч урожай був би непоганий, але дощі завадили".

А далі були відвідини ковельського лісокомбінату, де гості з допомогою Заслуженого лісівника України Петра Смаля оглянули плетені з лози меблі, продукти деревообробки. Підприємство це знане й співпрацє вже з Польщею, Італією, Австрією, Чехією. Нікого не залишила байдужим та голодним дегустація продуктів Ковельського молокомбінату. М’які та глазуровані сири, йогурти, ряжанки і кефіри торгової марки "Комо" нині знані далеко за межами України як і продукція "Ковельських ковбас".

Після зустрічі з бізнесменами Ковельщини учасники міжнародної економічної місії побували у ВАТ "Ковельсільмаш", що займається виробництвом сучасної техніки для потреб сільського господарства. Особливо потішила сусідів праця підприємця Олега Шевчука, який давно співпрацює з Польщею. На його фірмі пропонують ковані та дерев’яні вироби, є магазин будівельних товарів та чудовий відпочинковий комплекс. Господарка пана Шевчука—яскравий приклад того, як можна вести бізнес за допомогою колег із сусідньої крани.

Про плани економічні та конференції тематичні. Насамкінець пан Маньковський та пан Павляк поділилися своїми планами на майбутнє. Так палата зацікавлена у продовженні так званих господарських місій та проведенні тематичних конференцій. На початку вересня відбудеться поїздка до Львова, де поляки розмовлятимуть з місцевими шахтарями про можливу співпрацю. Представникам сусідньої країни є про що поговорити. Зрештою, сучасна економічна ситуація показує, що використання вугілля зараз є набагато дешевше, аніж газу. В листопаді відбудеться велика міжнародна конференція присвячена розвитку молочної галузі.

Польська сторона також зацікавлена проводити зустрічі українських бізнесменів і на території своєї країни, адже ми чи не єдина в Польщі організація, яка промує наші фірми в Україні і навпаки. Також займаємося доланням певних бар’єрів, які виникають під час праці польських підприємців в Україні і навпаки. Отож виїзд українських бізнесменів буде організовано наступного року. Поляки відзначають, що їхні колеги по той бік кордону є щораз активнішими та охоче йдуть на співпрацю, підписують нові угоди.

Відомо, що в Україні чимало промислових об’єктів розміщені на Сході держави. І тут також є добрі починання, бо представники польсько-української Господарчої Палити мають запрошення до Луганської та Донецької областей, де обговорюватимуть питання переробки комунальних відходів та напрацювання у сфері вугільної промисловості.

          Зацікавлені у Польщі й туризмом. Скажімо, велика туристична фірма "Арка-Мега" охоче співпрацювала би з провідними українськими туроператорами. Про це йтиметься під час поїздки до Криму. В зв’язку з цим буде й зустріч з працівниками Міністерства закордонних справ, аби обговорити візові питання.

Джерело матеріалу: http://kolomyya.org/
Переглядів: 1057 | Добавив: Admin | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0

Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright Admin_VRBI © 2024